430

Keskusvaalilautakunnan minulle arpoma ehdokasnumero 430 ei ole mielenkiintoinen luku. Tämän tiedän, koska sitä ei ole mainittu David Wellsin kirjassa The Penguin Dictionary of Curious and Interesting Numbers.

430 ei ole minkään luvun neliö (kuten esim. 441=21²) eikä kuutio (kuten 343=7³) eikä alkulukukaan (kuten 431). Sillä ei ole myöskään kauniita symmetriaominaisuuksia (kuten luvuilla 906 ja 181). Luku on kyllä erään Pythagoraan kolmion kateetin mittaluku, sillä

430² + 1824² = 1874². Tämä ei kuitenkaan ole varsin harvinainen ominaisuus.

Ehdokasnumeroni kymmenesosa 43 sentään on alkuluku ja lisäksi Wellsin mukaan pienin positiivinen kokonaisluku, joka ei ole mielenkiintoinen — tavallaan mielenkiintoinen ominaisuus tämäkin.

Tags:

2 Responses to “430”

  1. J.T. sanoo:

    430 muka ei-mielenkiintoinen luku? Kuin ihminen joka ei ole tuttu televisiosta? BB-430? Com’on Virpi! Vihreiden tulee mielestäni eritoten sympatiseerata lukuja, jotka eivät ole ”tuttuja televisiosta” –

  2. Virpi sanoo:

    Google tietää kertoa, että

    ”BÖHLER BB 430 on korkeaemäksinen (2.9). fluoridiemäs -tyyppinen agglomeroitu hitsausjauhe.”

    Vai tarkoitiko jotakin muuta? :-)