Kaupunkirakennelautakunta 13.8.

Asialistalla oli mm. omakotitonttien hinnoittelua, sillan rakentamista, kauppojen muuttamista päiväkodeiksi ja terassien pinta-aloja. Hyvää keskustelua syntyi muutamasta kohdasta, ja äänestämäänkin päästiin. Ennen kokousta esiteltiin talousarvioprosessia ja kehotettiin miettimään, mistä vielä voisi säästää. Lautakunnan tiedote on kaupungin sivulla.

206 § Metsäraivion asemakaavan muutos ja tonttijaon hyväksyminen asemakaavan yhteydessä

Nenäinniemessä Hämeenpohjantien varressa laajennetaan kolmea tonttia virkistysaluetilkulle. Omistajat ja vuokralaiset toki sitten aikanaan maksavat kaupungille lisämaasta vyöhykehinnan. Virkistysalueiden kutistuminen on kyllä sinänsä huono kehityssuunta.

207 § Polvitien asemakaavan muutos

Tuomiojärven uimarannan lähelle tulee parkkipaikka, tai oikeastaan nyt laittomasti parkkipaikkana käytetty soramonttu laillistetaan ja siihen laitetaan pohjavesiä suojaava pinnoite yms. Kunnollinen parkkipaikka vähentänee pysäköimistä asiattomiin paikkoihin.

208 § Pehtorintie 9 (entinen Laajavuorentie 9) asemakaavan muutos

Rakennettavan senioritalon kellarikerroksen tehdään päiväkeskus, jolloin kerrosluku muuttuu paperilla mutta ei fyysisesti.

209 § Poikkeamispäätös 2013-914, 179-1-6-5 (Kauppakatu 2)

Keskustan liiketila muutetaan päiväkodiksi.

210 § Poikkeamispäätös 2013-672, 179-7-101-1 (Köhniö, Vekarokatu)

Lähiön liiketila muutetaan päiväkodiksi.

211 § AO-tonttien hinnoittelu, Kaunisharju


Seitsemän tonttia komealla paikalla järvinäköaloineen esitettiin myytäviksi hintaan 60 000 € /kpl ja alueen muut tontit vyöhykehintaan 30 500 € /kpl. Omarantaiset tontit aiotaan myydä tarjouskilpailulla.

Sinänsä rannat pitäisi mielestäni jättää rakentamatta, mutta tämä kaava on hyväksytty jo viime vuoden puolella ja nyt on kyse enää tonttien myyntihinnoista. Kun kerran ökyomakotitonttien kaavoitusta perustellaan sillä että saadaan kaupunkiin varakkaita
veronmaksajia, niin sitten niistä pitäisi minusta kyllä ottaa rahaa niin paljon kuin saadaan, eli huutokaupalla. Pohjahinta voisi olla sen 60 000 €.

Aioin tehdä tällaisen muutosesityksen ja laitoin sen lautakunnan sähköpostilistalle ennen kokousta, mutta Jukka Hämäläinen (SDP) ehtikin tehdä saman esityksen ensin! Pidin sitten vain lyhyen kannatuspuheenvuoron. Asiasta keskusteltiin vilkkaasti. Osa oli sitä mieltä, että kaupungin ei pidä olla ahne vaan ”ajatella rakentajia” ja kilpailla ”hyvistä veronmaksajista” Laukaan ja Muuramen kanssa. Hassua, että juuri kokoomuslaiset haluavat jakaa rikkaille halpoja tontteja, kun taas demarit, vassarit ja vihreät antaisivat markkinoiden määrätä käyvän hinnan! Taisipa Helsingissäkin olla taannoin vastaava jakauma taloyhtiöiden parkkipaikoista päätettäessä.

Äänestys oli tiukka — tarjouskilpailu voitti 7-6. Useinkin olen kokouksessa äänestyttänyt jostakin, mutta nyt olin ensimmäistä kertaa voittavan esityksen kannalla. :-)

212 § Vuokratontin 2-26-8 lunastushinta (Tellervonkatu)

431 124 euroa (222 euroa/k-m2), tai mikäli tontin vuokrasopimus uudistetaan, niin uusi vuosivuokra on 21 556,20 euroa.

213 § Alueen vuokraaminen TeliaSonera Finland Oyj:lle matkaviestitukiasemaa varten, Kangasvuori

100 m² 25 vuodeksi könttähintaan 27 450 euroa.

214 § Rantaraitin ylikulkukäytävän rakennussuunnitelman hyväksyminen


Muodoltaan Äijälänsalmen siltaa muistuttava liimapuurakenteinen kaarisilta tulevalle Äijälän asuinalueelle maksaisi 400 000 €. Useassa puheenvuorossa tuotiin esiin aiheellinen huoli, onko tällaiseen varaa kaupungin nykyisessä taloustilanteessa. Toisissa taas huomautettiin, että Rantaraitti on vilkas ja pidetty kevyen liikenteen väylä ja liikuntapaikka, joten sujuuden ja turvallisuuden vuoksi autotien ylittävä silta on tarpeellinen investointi. Eräs jäsen muistutti ehdottaneensa aiemmin Äijälää kaavoitettaessa, että Rantaraitti vedettäisiin rantaan, jolloin se ei olisi mennyt ristiin asuinkatujen kanssa eikä siltaa olisi tarvittu. Nykytilanteessa vaihtoehdot kuitenkin ovat vähissä, joten kukaan ei tehnyt vastaesitystä.

Etenkin virkamiesten taholta muistutettiin myös, että kun nyt kerran on sitouduttu asuntomessut järjestämään, niin olisi outoa jättää noin olennainen osa alueen rakennetta pois. Siltaa perusteltiin myös asuntomessujen aikaisen liikkumisen turvallisuudella. Tähän nähden olikin melko yllättävää lukea aamun Keskisuomalaisesta Asuntomessujen projektipäällikön lausunto, jonka mukaan silta saa seistä käyttämättömänä kunnes messut ovat ohi!! Kevyen liikenteen ohjaaminen keskelle asuntomessuliikennettä olisi kuulemma liian iso turvallisuusriski.

215 § Sopimus jalkakäytävän rakentamisesta Laajavuorentielle Haukanpesäntien kohdalle, Jyväskylä

Jalkakäytävää myöten bussipysäkille ja -ltä pääsee nykyistä turvallisemmin. Se maksaisi 39 900 €, jonka kaupunki ja ELY maksavat puoliksi. Keskusteltiin yleisemmin Laajavuoren/ Haukkalan kevytväylistä. Esitys hyväksyttiin yksimielisesti.

216 § Lausunto Hämeenlinnan hallinto-oikeudelle osuuskauppa
Keskimaan ravintola Jyväshovin terassin sijoittamista koskevasta valituksesta

Jyväshovi ei tykkää, kun terassin pinta-alaa pienennettiin, mutta karltk saa päättää vapaasti mihin katutilaa käytetään, joten valitus esitetään hylättäväksi perusteettomana. Eräs jäsen kehui esityksen jämäkkyyttä. :-D

217 § Tapio Kalliomäen oikaisuvaatimus kaupungininsinöörin vahingonkorvausta koskevasta päätöksestä 7/21.5.2013

Kansalainen on rytännyt autonsa puskurin jäisellä kadulla ja vaatii korvauksia kaupungilta. Hakija oli liittänyt mukaan vaikuttavan kokoelman kuvia ja selvityksiä vaatimuksensa tueksi ja saikin puheenvuoroissa tunnustusta vaivannäöstään, mutta vaatimus ei silti mennyt läpi.

218 § Riitta Saarentaustan oikaisuvaatimus katupäällikön vahingonkorvausta koskevasta päätöksestä 8/20.5.2013

Kansalainen on ajanut kadulla jäälohkareen yli, rikkonut autonsa etujousen ja vaatii korvauksia. Ei käsitelty, koska valitusaika on mennyt umpeen.

219 § Kyselyt ja aloitteet

Kysyin, voisiko Kirkkopuistossa sallia puolueiden esittäytymisen kansalaisille telttakojuilla kuten kävelykadullakin, ja muutakin kansalaistoimintaa nykyistä kevyemmällä lupamenettelyllä. Viimetalvinen lumiukkotempaushan kohtasi vaikeuksia, kun lupa oli kallis ja paikka osoitettiin Paraatiaukion nurkasta, josta sitä ei moni edes huomannut. Vastaus ei ollut yllättävä: istutukset ja nurmikot menevät pilalle jos saa liian vapaasti olla. :-/

Muut kysymykset koskivat mm. Saarijärventien tietöitä, Vaajakosken liikennevaloja ja Voionmaankadun Cygnaeuksen koulun aitaa.

2 Responses to “Kaupunkirakennelautakunta 13.8.”

 1. Joni Kettunen sanoo:

  Aivan erinomainen kirjoitus. Luen näitä mielelläni.

  Sydäntäni lämmitti lukea useampaa asiaa. Tonttien hinnoittelu huutokaupalla vaikuttaa parhaalta mahdolliselta tavalta saada maasta rahat irti. Muutoin raha jää saamatta kaupungilta. Käytännössä rakentaja/rakennuttaja kuittaa rahallisen hyödyn, jos ei huutokaupata. Helsingissä tontin hinta ei vaikuta asuntojen hintaan, joten valmiin talon myyjä (usein kerrostalon rakentanut yritys) kuittaa hinnan erotuksen voitokseen.

  Hyvän näköinen silta ja järkevän loiva. Hienoa, että sellainen tulee järveä kiertävälle väylälle.

  Anniskelualueen koon rajoittaminen kuulostaa fantastiselta. Olen pohtinut useastikin, että tuollainen katua kaventava terassi lienee riski hälytysajoneuvojen kannalta. Sama ongelma toistuu kolmikulman lähellä, vaikkei niin räikeästi.


  Jäin vielä pohtimaan virkistysaluetilkun kaventamista yritysten tonttimaan kasvattamiseksi. Toki yritykset tuovat verotuloja kaupungille ja sillä perusteella tontin koon kasvattaminen on järkevää. Jatketun tontin sopiminen mäen muotoihin vielä tulee tätä päätöstä, mutta olen periaatteessa samaa mieltä kanssasi. Jos virkistysaluetta muutetaan tonttimaaksi, niin kuinka virkistysalueen menetys korvataan lähellä asuville ihmisille?

  Olisiko ollut hyväksyttävää lohkaista erillinen tontti viheralueesta (käytetyn kaistan muotoinen ja kokoinen)? Jos ei, niin miksi sitten tonttien laajentaminen on hyväksyttävää? Jos olisi hyväksyttävää, pitäisikö saman tien kaavoittaa koko viheralue? Se on vain ”pieni lämpäre metsää”.

 2. Virpi sanoo:

  Kiitos kommenteista, Joni! Oikeastaan minusta voisi keskustella koko vyöhykehinnoittelunkin mielekkyydestä – ehkä kaikki tontit kannattaisi myydä huutokaupalla? Tai ainakin omakotitontit. Kuten laskeskelin aiemmin, kaupunki saa noin kuusinkertaisen hehtaarihinnan, jos kaavoittaakin kerrostaloja. http://avoimempijyvaskyla.fi/artikkelit/halpa-tulee-kalliiksi/

  Kyllä pitäisi olla aika ökyrikkaita veronmaksajia, jotta tällainen omakotiasumisen subventointi olisi kannattavaa…

  Täällä vieraillessaan Osmo Soininvaarakin sanoi tuosta samasta kuin sinä, että esim. Kankaan tontteja ei pidä myydä alihintaan, koska se olisi vain suoraa tulonsiirtoa gryndereille.

  Pidän terasseista, mutta se Jyväshovin aitaus on kyllä ollut aivan liian iso ja tehnyt kävelykadun ikävän ahtaaksi – sitä kyllä joutaa kaventaa. Oli siellä noiden dokkareiden mukaan käyty katselmoimassa palopäällikönkin kanssa, ja hänelle oli kelvanneet nykyisetkin mitat.

  En tunne kovin hyvin tuota Metsäraivion virkistysaluetta, mutta kartasta katsoen se on aika pieni tilkku Naattiantien ja tulevan Kehäväylän risteyksessä. Lähellä on paljon isompiakin viheralueita, joten tuskin kenenkään virkistäytyminen juuri näiden nyt hyväksyttyjen nipistysten vuoksi liiaksi vaikeutuu. Ehkäpä tuon tilkun voisi tosiaan kokonaankin ”uhrata” täydennysrakentamiselle ja jättää vastaavasti joku syrjäisempi metsikkö rauhaan. Tämä on sitä tasapainoilua: kaupunkirakenteen pitäisi olla ”tiivis mutta harva” – rakennukset tiiviisti liikenneyhteyksien ja palvelujen lähelle, mutta väleihin virkistysalueitakin.