”Oman” uskonnon opetus ei edistä uskontojen ymmärrystä

Eritaustaiset oppilaat pitäisi saada puhumaan uskonnoista yhdessä, mutta tämä on mahdotonta nykymuotoisessa, segregaatioon perustuvassa ”oman” uskonnon kouluopetuksessa.

Helsingin Sanomien päätoimittaja Mikael Pentikäinen kertoi (HS Merkintöjä 12.7.) pienen tyttärensä kysyneen naispappeudesta keskusteltaessa: ”Mitä vikaa on naisissa?”. Pentikäisen mukaan on esitetty kristillis-teologisiakin argumentteja sille, miksi naisia ei pidä vähätellä; uskonnot muuttuvat samalla kuin maailma, ja koulujen uskonnonopetuksella on tässä muutoksessa tärkeä rooli, joten uskontotunteja ei saisi vähentää.

Naispappeushan (kuten myös homoseksuaalisuus) kielletään nimenomaan uskonnon omissa pyhissä kirjoituksissa. Uskonto itse on osa ongelmaa, ei ratkaisua. Jos opeista etsimällä etsittäessä löytyykin perusteluja myös syrjimättömyydelle, niin uskontohan on silloin itsensä kanssa ristiriidassa. Millä perusteella silloin valitaan se versio, jota halutaan tunnustaa ja opettaa?

Päätoimittajan mielestä uskonnonopetuksen yksi tehtävä on opettaa tervettä kriittisyyttä omaakin uskontoa kohtaan. Kunpa olisikin! Viime joulukuussa Tampereella sattunut kummallinen tapaus, jossa muslimivanhemmat eivät hyväksyneet koulun islaminopetusta ja Supon avulla luokkaan tuotiin mullah valvomaan opetuksen oikeaoppisuutta, osoittaa ettei nykyinen tilanne ole kenenkään etu.

On helppo yhtyä Pentikäisen vaatimuksiin, että tarvitaan uskontojen rajat ylittävää kanssakäymistä ja että pitää saada eritaustaiset oppilaat puhumaan uskonnoista yhdessä. Mutta tämähän juuri on mahdotonta nykymuotoisessa, segregaatioon perustuvassa ”oman” uskonnon opetuksessa, ja juuri siksi se pitäisi lopettaa kokonaan. Uskontoja ja niiden historiaa tulisi käsitellä yhteisesti ja tunnustuksettomasti historian ja yhteiskuntaopin yhteydessä.

Yleissivistykseen kuuluu paitsi uskontojen ja kansantarustojen (niin Raamatun, Kalevalan kuin Beowulfinkin), myös poliittisten aatteiden tuntemus. Tähän ei kuitenkaan tarvita erillistä politiikka-nimistä oppiainetta, saati eriytettyä opetusta sosialidemokraattien ja porvarien lapsille. Useimmat pitänevät moista ajatustakin järjettömänä. Miksi sitten juuri uskonnon perusteella lapset pitäisi jakaa ”omiin” ja ”muihin”?

Virpi Kauko, FT

EDIT: Tämä kirjoitus julkaistiin Helsingin Sanomien Mielipidepalstalla 17.7.

One Response to “”Oman” uskonnon opetus ei edistä uskontojen ymmärrystä”

  1. Liisa Hoffman sanoo:

    Kiitos tästä. Luin jutun HS:sta ja olen kanssasi tasan samaa mieltä.