Apinatalo haudattiin, Baanaa ostoslistalla!

Kaupunkirakennelautakunnan esityslistalla 4.6. on vaihteeksi hyviä asioita. Iltakoulussa 23.5. esiteltiin asioita, jotka tulevat päätettäväksi myöhemmin.

§166
Älylän ja Jyväsjärven välissä, Vapaudenkadun, Hannikaisenkadun ja Minna Canthin kadun rajaamassa kolmiossa olevan ns. Hämeenkadun alueen asemakaava on tehty kokonaan uusiksi. Aikaisemmassa kaavaversiossa alue olisi rakennettu täyteen maiseman peittäviä 6-8-kerroksisia taloja ja pisteenä i:n päälle ”sisääntulon maamerkkinä” olisi ollut järkyttävän kaamea Apilatalo-toimistokolossi.

Vanha kaava tyrmättiin sekä asukkaiden että Keski-Suomen museon taholta. Uutta, nyt nähtäville pantavaa kaavaehdotusta esiteltiin tiistaina kaupunkirakenne- sekä rakennus- ja ympäristölautakunnan yhteisessä ylimääräisessä ns. iltakoulussa.

Kerrostalot ovat matalampia ja ne on sijoiteltu siten, että niiden lomitse näkyy Älylästä vielä järvelle (sikäli kun Agoran ja Nokian kolossien takaa mitään muutenkaan näkyy). Rinteeseen muodostuu ”puolikkaita” kerroksia, joihin sopii vaikkapa kivijalkakauppoja. Apilataloa ei enää ole lainkaan, vaan sen sijaan pari opiskelija-asuntoja sisältävää taloa. Tämä on mielestäni mitä mainiointa täydennysrakentamista.

§168
Kaupunki aikoo ostaa valtiolta 7.8 hehtaaria maatilkkuja hintaan 295 000 €. Tilkuista 6.2 ha muodostaa parin kilometrin yhtenäisen pätkän ratapohjaa Pääskyntieltä Suluntielle. Tämä investointi edistänee Baana-hankkeen toteutumista!


Tämä kartta on koottu lisäämällä Jyväskylän karttapalvelun ilmakuvaan esityslistan liitteinä olevia kaavakarttoja. Kuva suurenee klikkaamalla.

* * *

Olin kaupunkirakenne- sekä rakennus- ja ympäristölautakunnan yhteisessä ylimääräisessä ns. iltakoulussa 23.5. Listalla oli em. Hämeenkadun kaavan lisäksi kaupungin yleiskaava, Leppälahden kyläselvitys sekä lautakunnan vuosikello.

Yleiskaava on tulossa ehdotusvaiheeseen. Siinä on suunniteltu kaupunkia kokonaisuutena: tiet, joukkoliikenne, viheralueet jne. Kaupunki on jaettu alueisiin nimeltä OLLI (olemassaoleva kauunkirakenne), LALLI (laajeneva kaupunkirakenne) ja MASSU (maaseutu).

Leena Rossi kertoi yleiskaavan periaatteista, jotka kuulostavat hienoilta: ei enää lisää rantatontteja, kaavoitetaan olemassaolevien joukkoliikennereittien varteen, tehdään osallistuvaa, demokraattista kaupunkisuunnittelua Kankaan tapaan. Hän vielä mainitsi, että uudet joukkoliikennelinjat tulevat kovin kalliiksi.

Saa nähdä, miten periaatteet toteutuvat käytännössä. Käytin puheenvuoron, jossa toin esiin, että Kauramäki vaikuttaisi olevan ristiriidassa em. periaatteiden kanssa: sehän ei ole lähelläkään joukkoliikennereittejä ja palveluja, vaan sitä varten pitäisi rakentaa monta kilometriä uutta tietä ja perustaa uusi bussilinja.

Iltakoulun idea on esitellä asioita etukäteen, jotta niihin olisi aikaa perehtyä ennen kun ne tulevat päätettäviksi. Näitä saisi olla useamminkin!

One Response to “Apinatalo haudattiin, Baanaa ostoslistalla!”

  1. Käsittääkseni neuvottelut ratapohjan ostamisesta olivat käynnistyneet kaupungin taholta jo ennen Baana-hankkeen esille tuloa ja motiivina on silloin ollut Seppälän market-alueen kisärakentaminen ja hetkellisiä ruuhkahuippuja helpottava uusi katuyhteys. Jos ja kun Baanaa halutaan, niin pitää pitää mielessä, että muunlaisia ajatuksiakin kyseiselle maa-alueelle on esitetty ja monet pitävät niitä itsestäänselvinä syinä sille, miksi maata ostetaan.