Äänestä klikkaamalla

Nykyään ovat muodissa monenlaiset sähköiset äänestyssovellukset. Tekstiviestitse voi ”äänestää” euroviisu-, missikisa-, tositv- tai muita suosikkeja. Keskisuomalaisen ”varjovaaleissa” äänestetään oikeiden vaalien ehdokkaita mutta menetelmällä, jossa ei ole edes yritetty varmistaa tasapuolisuutta. Listasta erottuvat edukseen ne nimet, joissa on kuvakin — eli ne jotka ovat ostaneet lehdestä mainostilaa. Klikkaamalla voi äänestää niin monta kertaa kuin jaksaa, joten suosio riippuu rahasta ja kannattajien sitkeydestä.

Vihdissä, Karkkilassa ja Kauniaisissa ”kokeillaan” oikeissa kunnallisvaaleissa laitetta, jolla voi äänensä antaa sähköisesti, perinteisen uurnaan pudotettavan paperilipun vaihtoehtona. Tähän keksintöön sisältyy suuria riskejä vaalisalaisuuden ja tuloksen oikeellisuuden kannalta, kun taas hyötyjä ei ole oikeastaan lainkaan. Kun ei vaalitulosta voi varmentaa millään riippumattomalla tavalla, ei ”kokeilu” sano mitään järjestelmän toimivuudesta, vaan korkeintaan siitä pitivätkö ihmiset koneesta vai eivät.

Nykyjärjestelmässähän eri puolueiden edustajat laskevat konkreettisia paperilippuja tarkistaen toistensa laskut, joten yritykset peukaloida vaalitulosta paljastuisivat helposti. Itsekin pääsen näissä vaaleissa ensi kertaa vaalilautakuntaan tätä työtä tekemään.

Äänestyskone taas on maaginen musta laatikko, jonka toimintaperiaatteesta useimmilla äänestäjillä ja vaalilautakunnan jäsenillä ei ole aavistustakaan. Jos ohjelmoinnissa vaikka on sattunut inhimillinen virhe tai pari avainasemassa olevaa nörttiä on lahjottu, niin ääniä voi mennä ihan muualle kuin oli tarkoitus tai kadota kokonaan. Yhdysvalloissa näin on käynytkin. Vaikka virhe tai vilppi huomattaisiinkin, ei ole mitään keinoa korjata tulosta oikeaksi, koska kone ei edes tulosta äänestyslippua, jolla tarkistuslaskenta voitaisiin tehdä.

Kaiken lisäksi sähköinen äänestysjärjestelmä on kallis. Nykyinen ihmistyövoimaa käyttävä koneistokaan ei ole ilmainen, mutta rahat jäävät paikkakunnalle eivätkä uppoa TietoEnatorin kassaan.

Sähköäänestyshanketta on perusteltu ajatuksella, että napin painaminen (tai oikeammin kosketusnäytön hipelöiminen) tekisi äänestyksen ja tuloslaskennan nykyistä helpommaksi ja nopeammaksi sekä houkuttelisi tekniikasta kiinnostuneet nuoretkin uurnille.

Nuo perustelut ovat kummallisia. Miten vaikeaa ja hidasta on pyöräyttää numero kynällä paperille? Tuloslaskenta taas kestää nykyäänkin vain pari tuntia. Sen jaksaa kyllä odottaa, ellei ole tottunut aina vaatimaan ja saamaan hetimullekaikkitässänyt. Vielä hullunkurisempi argumentti on tuo viimeinen. Jos ketä ei kiinnosta kuka vaalit voittaa tai häviää, ei kai se kiinnostus napinpainelumahdollisuudella herää, tai äänestystapahtuman karnevalisoimisella euroviisu- tai tositv- kisan kaltaiseksi.

Äänestys on demokraattinen oikeus, jonka nojalla vallanpitäjiä voidaan tarvittaessa vaihtaa. Äänestysaktiivisuutta voi kohentaa tarjoamalla politiikalle kiinnostavia ja uskottavia vaihtoehtoja, ei pinnallisilla houkuttimilla kuten jännillä vekottimilla. Jälkimmäinen vaan on helpompaa.

Comments are closed.