Uskonto ei oikeuta pahoinpitelyä

Lasten silpomisen tulisi olla rikos riippumatta lapsen sukupuolesta ja vanhempien uskonnosta.

Helsingin Sanomien mielipidesivulla kirjoitettiin, että ”Vihreiden puoluekokouksessaan ottama kanta poikien ympärileikkauksen täyskiellon puolesta osoittaa naiiviutta ja uskontojen historian tuntemuksen puutetta”. Allaoleva vastaukseni julkaistiin 31.5.2012.

* * *

Markku Koponen (HS Mielipide 29.5.) arvosteli Vihreän liiton kannanottoa, jonka mukaan lasten ympärileikkaukset ilman lääketieteellistä perustetta tulee saada loppumaan. Koposen mukaan on ”parempi sallia uskontoon perustuva miesten ympärileikkaus kontrolloiduissa olosuhteissa kuin sen tekeminen kaiken kontrollin ulkopuolella”.

Tässä argumentissa on useita ongelmia. Ensinnäkään kyse ei ole miesten ympärileikkauksista, vaan pienten puolustuskyvyttömien lasten. Toisekseen sillä voitaisiin yhtä hyvin perustella tyttöjenkin silpomisen sallimista ”kontrolloiduissa oloissa”, koska onhan yhtälailla pelättävissä, että vanhemmat vievät tyttärensä muutoin puoskarille leikattavaksi.

Ruumiillinen koskemattomuus on jokaiselle kuuluva perusoikeus. Pahoinpitely ja ruumiinvamman tuottaminen on jo rikoslaissa kielletty. Jopa tukkapöllyn ja luunapin antaminen lapselle on kielletty, vaikka niistä ei edes jää mitään pysyviä muutoksia kehoon ja niiden aiheuttama kipukin on hyvin lievää verrattuna herkän ihoalueen turhaan leikkaukseen ja siitä toipumiseen.

Jostakin syystä vain lakia on alettu tulkita niin, että palasten leikkely lapsista ei olisikaan pahoinpitelyä, jos motiivina on uskonto. Koposenkin mukaan syy sille, että tyttöjen ”ympärileikkauksen” kuuluu olla rikos mutta poikien ei, on se, ettei tyttöjen leikkelylle ole uskonnollisia perusteita.

Pitäisikö siis tyttöjenkin silpominen sallia, jos joku keksisi perustella sitä uskonnolla? Miksi juuri uskonto oikeuttaisi loukkaamaan lapsen koskemattomuutta?

Länsimaissa kauhistellaan syystäkin Kiinassa tuhat vuotta vallinnutta julmaa liljajalka-perinnettä, jossa pikkutyttöjen jalkaterät sidottiin kävelykelvottomiksi tyngiksi ”kauneuden” vuoksi. Pikkupoikien esinahan amputointi ilman terveydellisiä perusteita, vain siksi, että eräs paimentolaisheimo 3000 vuotta sitten kuvitteli jumalansa sitä vaativan, on aivan yhtä julma ja typerä perinne, joka joutaa katkaista.

Lasten silpomisen tulisi olla rikos riippumatta lapsen sukupuolesta ja vanhempien uskonnosta.

Virpi Kauko
Jyväskylä

One Response to “Uskonto ei oikeuta pahoinpitelyä”

 1. Miika Lehtonen sanoo:

  Kiitos artikkelistasi ja humaanista puheenvuorostasi pienten puolustuskyvyttömien lasten, elämän ja ihmisoikeuksien puolesta.

  Ystävällisin terveisin

  Miika Lehtonen

  Konsultoiva erityislastentarhanopettaja / EO, KM
  Rauman kaupunki
  Kasvatus- ja opetustoimi / varhaiskasvatus