Vaalitapauudistus, osa 2

Millainen eduskunta olisi tullut ehdotetuilla uusilla säännöillä?

Eduskuntavaaleissa 2011 puolueiden voimasuhteet muuttuivat radikaalisti, kun Perussuomalaiset nousivat kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi ja Keskusta putosi neljänneksi. Vihreiden äänimäärä putosi 9% (1.5 %-yksikköä), mutta paikkamäärä romahti peräti kolmanneksella. Nykyisen vaalijärjestelmän epäreiluus kohdistui tällä kertaa eniten Vihreisiin: äänimäärä jäi nipin napin ns. piilevän äänikynnyksen alle useassa vaalipiirissä.

Tätä kirjoitettaessa poikkeuksellisen hankalat hallitusneuvottelut ovat käynnissä. Viime hallituksen esitys vaalijärjestelmän muuttamiseksi näyttää tulevan hylätyksi. Hyvä niin, sillä vaikka se olisikin parantanut vaalin suhteellisuutta useimpien puolueiden osalta, niin esityksen sisältyvä 3% äänikynnys olisi sulkenut eduskunnan ovet uusilta, nupullaan olevilta poliittisilta liikkeiltä.

Ennen vaaleja laskin v. 2007 tuloksen ehdotetuilla uusilla säännöillä. Nyt laskin myös v. 2011 vaalituloksen samoilla nuoteilla.

Paikkamäärät olisivat olleet odotetusti oikeudenmukaisemmat, mutta eduskuntaan olisi päässyt varsin vaatimattomilla äänisaaliilla: Lapin viimeisen paikan olisi saanut kristillisdemokraatti, vaikka koko puolue sai vain n. 1600 ääntä. Keski-Suomessa kristillisten Toimi Kankaanniemi olisi kiilannut Kokoomuksen Sinuhe Wallinheimon ohi ja vihreiden Touko Aalto keskustan Aila Paloniemen ohi. Vihreät olisivat saaneet koko maassa 15 paikkaa, kun he nyt saivat vain 10.

Ilman äänikynnystä Piraattipuolue olisi saanut paikan, joka olisi ollut Vihreiltä pois.

Comments are closed.