Ydinvoiman vastuulaki makaa pöytälaatikossa

Puhe, jonka pidin Vihreiden puoluekokouksessa 22.5.2010 Turussa:

”Arvoisa puheenjohtajisto, hyvät vihreät ihmiset.

Poliittisessa ohjelmassamme lukee, että ydinvoiman lisärakentamista ei tarvita. Tästä varmaankin vallitsee Vihreiden keskuudessa laaja yksimielisyys.

Suomessa ydinvoiman rakentaminen on liian halpaa, koska mahdollisen onnettomuuden kustannukset on ulkoistettu veronmaksajille: rakentajan vahingonkorvausvastuun euromäärä on rajoitettu.

Rajoitus on kumottu edellisen eduskunnan vuonna 2005 säätämässä ydinvastuulaissa, jota ei kuitenkaan ole saatettu voimaan. Rajoittamaton korvausvastuu tekisi ydinvoiman vakuutusmaksuista niin kalliit, ettei rakentaminen kannattaisi.

Ehdotankin ohjelmaan riville 72 lisättäväksi:

Ydinenergian vastuulaki on saatettava voimaan. Rakennuttajan korvausvastuuta ydinvoimalaonnettomuuden varalta ei saa rajoittaa, vaan rakennuttajan on korvattava vahingot täysimääräisesti. Tämä nostaisi vakuutusten ja sitä kautta sähkön hinnan todellisia kustannuksia vastaavalle tasolle, eikä niitä jätettäisi veronmaksajien ja tulevien sukupolvien niskoille. ”

Kokouksen toisena päivänä kansanedustaja Janina Andersson kertoi omassa puheenvuorossaan, miten jo hyväksyttyä lakia on viisi vuotta yritetty saattaa voimaan menestyksettä. Syynä on kuulemma se, ettei mikään vakuutusyhtiö suostu vakuuttamaan ydinvoimalaa. (Hmm, kai se on vain hinnasta kiinni? Jospa kysyisi Lloydsilta?) Mauri Pekkarinen (kesk.) oli vastannut, että vakuutukselle pitäisi saada valtiontakaus. ”Tämäkö muka on markkinataloutta?” ihmetteli Janina. ”Kun vakuutusyhtiöt, riskirajoittamisen asiantuntijat, sanovat ydinvoimalle EI, niin mitä me sanomme?” -EI, vastasivat kokousedustajat kuorossa.

Janina on kirjoittanut aiheesta blogissaankin (jota en huomannut ennen kokousta).

Ehdotukseni meni läpi vastalauseitta. Hassua silti, että noin ison asian esittäminen poliittiseen ohjelmaan jäi minun, yhden keskisuomalaisen rivijäsenen, varaan.

Tags:

Comments are closed.