Hyeena ei ole tyhjän nauraja

Täplähyeenan tunnetuin ääntely muistuttaa ihmisen korvaan hysteeristä naurua. Hyeenoille itselleen naurun sävelkorkeus ja rytmi kertovat yksilön iästä, arvoasemasta sekä tietysti sosiaalisesta tilanteesta. Hyeenalauma on naisvaltainen, muutamasta kymmenestä jäsenestä koostuva yhteisö.

***

Hyeenaemo pentuineen torkkuu tiellä Hluhluwe-Umfolozin suojelualueella Etelä-Afrikassa toukokuussa 2006.

Professorit Frederic Theunissen ja Nicolas Mathevon ovat tutkineet 26 täplähyeenan laumaa, joka asustaa USA:n Kaliforniassa Berkeleyn yliopiston kenttätutkimusasemalla. He tekivät akustisen analyysin eri yksilöiden naurahduksille eri tilanteissa. Tulokset on julkaistu BMC Ecology -tiedelehdessä.

Nuoret hyeenat kikattavat kimeällä äänellä; iän myötä ääni madaltuu kuten ihmisilläkin. Johtajanaaraan hekotus on tiheää ja yksitoikkoista, alempiarvoisten harvempaa ja vaihtelevampaa sekä taajuudeltaan että korkeudeltaan.

Hyeenoilla on paljon muitakin ääniä kuin nauru. Saman lauman jäsenet tervehtivät toisiaan murahtelemalla. Kauas toisistaan joutuneet yksilöt pitävät yhteyttä haukahtelemalla harvakseltaan.

Hyeenat nauravat erityisesti kiistatilanteissa, kuten saalista jaettaessa. Ylempiarvoiset yksilöt ovat vähäpuheisempia kuin muut. Alempiarvoisten hyeenojen on arveltu kikatuksellaan ilmaisevan turhautumistaan siihen, että joutuvat odottamaan vuoroaan ruokapöydässä.

Tarkemmin ei hyeenojen ”kieltä” vielä osata tulkita. Tutkimuksia aiotaan jatkaa luonnonvaraisilla afrikkalaisilla hyeenoilla.

Hyeenojen erilaisia nauruja voi kuunnella BBC:n sivustolla

http://news.bbc.co.uk/earth/hi/earth_news/newsid_8593000/8593789.stm


http://news.bbc.co.uk/2/hi/sci/tech/8044545.stm

Tutkimuslaitoksen tiedote:

http://vcresearch.berkeley.edu/news/2010/03/30/hyenas

Tiivistelmä ja linkki itse artikkeliin:

http://www.biomedcentral.com/1472-6785/10/9/abstract

Tämä artikkeli on julkaistu hieman lyhennettynä Helsingin Sanomien tiedesivulla 18.5.2010 ilman kuvaa.

Tags: , ,

Comments are closed.