Jyväskylän tulee kasvaa ylöspäin

Neljän ehdokkaan yhteinen mielipidekirjoitus julkaistiin Keskisuomalaisessa 30.9.2012 (lyhennettynä) kolmen ehdokkaan nimissä ja nettiversiossa vain yhden nimissä.

* * *

Jyväskylä on kompakti ja ihmisen mittakaavainen kaupunki. Kolmen kilometrin säteellä keskustasta asuu peräti 80 % kantakaupungin väestöstä. Uudetkin asuinalueet tulee rakentaa niin, että palvelut ovat kävely- tai pyörämatkan päässä ja joukkoliikenteen käyttö on vaivatonta.

Kankaan alueesta voidaan tehdä pyöräily- ja kävely-ystävällisen alueen edelläkävijä. Muita pyöräilyetäisyydelle keskustasta suunniteltavia uusia alueita ovat Äijälänranta, Halssilanmäki, Kangasvuori ja Korteniitty.

Jyväskylässä on kaupunkirakennetta hajauttavia kaavoitushankkeita, jotka lisäisivät liikenteen aiheuttamia ympäristöhaittoja, heikentäisivät lähipalveluiden ja joukkoliikenteen kannattavuutta ja tuhoaisivat tärkeitä lähivirkistysalueita. Esimerkiksi valtatie 9:n Ronsuntaipaleentien väliseen metsään suunniteltu pientalovaltainen Kauramäen asuinalue olisi askel väärään suuntaan.

Tämän alueen yhteyteen on suunniteltu hypermarket. Moottoritien varteen kaavaillut kaupan suuryksiköt vievät asiakkaita keskusten pienemmiltä kaupoilta ja leivän pienyrittäjän pöydästä. Jos lähikaupat puuttuvat, ihmiset joutuvat kulkemaan kauas palvelujen perässä. Jotta joukkoliikenne olisi kilpailukykyinen vaihtoehto yksityisautoilulle, pitäisi kaavoittaa tiiviitä, ns. ensimmäisen palvelutason alueita, joilla vuoroväli olisi 10-15 minuuttia. Tämä ei Kauramäessä toteutuisi.

Kaupungin keskustassa ja aluekeskuksissa asunnot ovat kalliita suuren kysynnän vuoksi. Asuntojen kaavoitus syrjään palveluista on huono ratkaisu. Jos kaavoitetaan lisää asuntoja keskuksiin, lisääntynyt tarjonta laskee hintoja. Tällöin ihmisillä on varaa muuttaa lähemmäs palveluja, jolloin tarjonta lisääntyy muillakin alueilla ja asuntojen yleinen hintataso laskee. Myös kunnallistekniikan rakentaminen on paljon halvempaa valmiille alueille kuin keskelle metsää.

Jyväskylän asukasluvun on ennustettu KymppiR-maankäyttösuunnitelman mukaan kasvavan yli 20 000:lla seuraavien 30 vuoden aikana. Kasvua varten ei silti tarvita uusia, keskustasta kaukana olevia lähiöitä. Esimerkiksi Turkuun on yleiskaavassa arvioitu mahtuvan täydennysrakentamisella yli 30 000 asukasta lisää.

Kaupungin tiivistämistä voi verrata aktiiviseen liikuntaharrastukseen: turha läski sulaa pois, jolloin keho voimistuu ja toimii tehokkaammin.

Paloma Hannonen
rakennus- ja ympäristölautakunnan puheenjohtaja
kaupunginvaltuutettu

Virpi Kauko
rakennus- ja ympäristölautakunnan varajäsen

Antti Poikola
joukkoliikennelautakunnan jäsen

Petri Vähäkangas
kulttuuri-, liikunta- ja nuorisolautakunnan jäsen

kunnallisvaaliehdokkaita (vihr.)

* * *

Petri veti oman nimensä pois edistääkseen kirjoituksen julkaisua, koska hänen ja Meri Lumelan nimissä jätetty valtuustosopimusta koskeva JyVin ja valtuustoryhmän kannanotto julkaistiin mielipiteenä juuri edellisellä viikolla. Keskisuomalainen muutti kunnallisvaaliehdokkaat kuntavaaliehdokkaiksi ja jätti muut tittelit pois.

Comments are closed.