Sukupuolikiintiöt edistävät syrjintää

Aina kun jotakuta henkilöä suositaan esim. sukupuolen perusteella, niin silloin välttämättä syrjitään jotakuta toista henkilöä.

Johanna Lähteenmäen mukaan (HS Mielipide 23.4.) sukupuolikiintiöt ”eivät pakota valitsemaan epäpäteviä, vaan kiinnittämään huomiota myös naisten urakehitykseen”.

Tottakai kiintiöt pakottavat valitsemaan epäpäteviä hakijoita siinä tilanteessa, että pätevimmät sattuvat olemaan ”väärää” sukupuolta. Yhtiökokousten ja työnantajien tehtävä ei ole huolehtia yksilöiden urakehityksistä, vaan valita tiettyihin tehtäviin sellaiset henkilöt, jotka mahdollisimman hyvin saavat ne tehtävät hoidetuksi.

Tasa-arvoa ei ole se, että yhtiöiden hallituksissa, työpaikoilla tai ammattialoilla olisi yhtä suuri määrä kumpaakin sukupuolta. Tasa-arvoa on se, että ihmiset saavat opiskella sellaisia asioita ja pyrkiä sellaisiin tehtäviin, jotka heitä itseään kiinnostavat – riippumatta siitä onko heidän sukupuolensa alalla enemmistönä tai vähemmistönä.

Tasa-arvoa on se, että työ- ja opiskelupaikkoihin, johtotehtäviin tai luottamustehtäviin valitaan hakijoiden joukosta ihmiset sillä perusteella mitä he osaavat ja mihin pystyvät. Jos hakijoiden joukossa on jompaakumpaa sukupuolta enemmän kuin toista, niin se ei ole mikään tasa-arvo-ongelma, vaan seuraus ihmisten henkilökohtaisista valinnoista.

Jos palkanmääräytymis- tai henkilövalintaperusteena on lisäksi rotu, sukupuoli, sukulaisuus- tms. suhteet tai muu asia joka ei liity itse tehtävän hoitoon, niin kyseessä on syrjintä. Aina kun jotakuta henkilöä suositaan esim. sukupuolen perusteella, niin silloin välttämättä syrjitään jotakuta toista henkilöä. Näin ollen kiintiöt eivät edistä tasa-arvoa, vaan pikemminkin syrjintää.

Naiskiintiöiden ja muun erityiskohtelun vaatiminen sillä perusteella, ettei naisilla muka olisi samoja mahdollisuuksia edetä valitsemallaan uralla kuin miehillä, voi pahimmillaan olla itsensä toteuttavaa pessimismiä. Lasikatto taitaa olla lasikattomyyttien toistajien korvien välissä.

Virpi Kauko, FT
Jyväskylä

Helsingin Sanomat ei julkaissut tätä kirjoitusta mielipidesivullaan.

Comments are closed.