Kivikautinen Kierikki

Maaliskuun alkupuolella vietimme viikon Pohjois-Suomessa. Nelihenkisen seurueemme ohjelmassa oli Kierikin pakkaspäivät 4.3., Ranuan eläinpuisto 5.3. sekä hiihtoa ja mökkeilyä Lapin Käsivarressa 6.-9.3.

Ii-joen varressa sijaitsevasta Yli-Iistä on nykyään kolmisenkymmentä kilometriä matkaa Perämeren rantaan, mutta 6000 vuotta sitten Yli-Ii oli merenpohjaa. Silloisella rannikolla ja jokisuistossa oli ihmisasutusta parituhatta vuotta. Kierikki-saaren lähellä on nykyään kivikauden tyyliin jälleenrakennettu kylä rivitaloineen sekä Kierikki-keskus, jossa on näytteillä alueelta löydettyjä työkaluja ja muuta kampakeraamisen kulttuurin esineistöä.

Pakkas-sunnuntain aamuna pakkasta oli kirpakat parikymmentä astetta, mutta pilvettömältä taivaalta paistanut kevätaurinko lauhdutti sään nopeasti. Kivikauden metsästäjiä esittäneet arkeologit saattoivat heittää päällimmäiset poronnahkapalttoot pois huhkittuaan hetken kivikirveiden, luuveitsien ja tulentekovälineiden kanssa.

Nuotiolla paistunut hirvenkoipi näytti herkulliselta, mutta kivikauden miehet söivät sen itse. Hygieniasäädökset kuulemma kieltävät tällaisen ruokatarjoilun asiakkaille.

Kierikissä pääsi hiihtelemään muinaissuksilla. Parikymmentä senttiä leveät ja pari metriä pitkät lankut kantoivat mainiosti umpihangessa, mutta auratulla alueella pyrkivät lipsumaan sivuille. Sauvojen sijasta vauhtia lykittiin jyhkeällä seipäällä.

Kuva: T. Tarvainen

Paikalla oli myös koiravaljakko lapsia ajeluttamassa. Sympaattisen oloiset huskyt näyttivät nauttivan työstään.

Opastaulun teksti suurenee lukukelpoiseksi klikkaamalla kuvaa.

2 Responses to “Kivikautinen Kierikki”

  1. Arto Koponen sanoo:

    Eipä teiltä löytynyt karttaa jonka piohjalta voi suunnitella siirtymisiä kohteelta toiselle. Hyvä esimerkki hyvästä kartasta on mm. Ranuazoon opaskartta.

    Terveisin Arto Koponen

  2. Virpi sanoo:

    Hmm, meiltä?

    Itse emme osanneet kaivata muita karttoja kuin nuo opastetauluissa olevat. Mutta Kierikistä kannattanee kysyä, jospa heillä olisi toivomasi kaltaisia karttoja tai teettäisivät. Netistä löysin tällaisen kartan: http://www.kierikki.fi/sivu/fi/info/kartta/