Pelon politiikkaa

Yhdet pelkäävät maahanmuuttajia tai homoja, toiset rasisteja tai homofoobikkoja. Tiukka linja pitää kuulemma ottaa molemmin puolin.

Ville Ylikahri kirjoitti (VL 5.11.) pelon politiikasta: perussuomalaiset pelkäävät maahanmuuttajia ja kristillisdemokraatit homoja, ja pelko ilmenee näihin vähemmistöihin kohdistuvana sanallisena vihanlietsontana.

Ylikahrilta jäi huomaamatta, että hän itse liittyy tähän samaan pelon politiikkaan: hän pelkää vuorostaan rasisteja ja homofoobikkoja, pelottelee lukijaa polttopulloilla ja vaatii ottamaan tiukan linjan näitä pelottelijoita kohtaan.

”Ruotsissa ei hyväksytä rasistista kielenkäyttöä eikä sen haluta leviävän laajalle”, kirjoittaa Ylikahri.

Hetkinen. Kenellä on demokratiassa oikeus päättää, miten eri mieltä olevat saavat käyttää kieltään ja miten laajalle omasta poikkeavat mielipiteet leviävät? Millaisin tiukoin keinoin nämä toisinajattelijat pitää vaientaa?

Niin vastenmielisiä ja typeriä kuin rasistiset ja homofobiset mielipiteet ovatkin, niin niitä suojaa perustuslain kaikille takaama sananvapaus. Ne eivät ole taudinaiheuttajia, joiden leviäminen vastustuskyvyttömään väestöön pitäisi valtion toimenpitein estää.

Ne ovat vain mielipiteitä, ja niitä voi vastustaa. Ne on saatava huutaa julki, jotta niiden typeryyden voi osoittaa keskustelussa tai ne voi vaieta kuoliaaksi. Väkisin vaientamalla ne eivät kuole, vaan vahvistuvat.

Rasistisen kielenkäytön kriminalisoimisesta on yllättävän lyhyt askel kaikkeen hallituksen enemmistöpolitiikan kritisoinnin kriminalisoimiseen. Mikä meidät demokratiat sitten enää erottaa Pohjois-Korean ”demokraattisesta kansantasavallasta”?

Vihreiden ihmisoikeusaktivistien avoin kirje löytyy
osoitteesta http://antti-juhani.kaijanaho.fi/sananvapauskirje/.

Virpi Kauko
Jyväskylä

Kirjoitus julkaistiin Vihreän Langan mielipidepalstalla 12.11.2010.

EDIT 24.11.2010:
Ville Ylikahri vastasi Vihreässä Langassa, että hän ei vaatinut sananvapauden rajoittamista, vaan että rasisteille ja homofoobikoille sanotaan vastaan. Hän vain paheksui sitä että ”poliitikot ymmärtävät mielenosoitusten häiritsemistä ja vihakirjoittelua netissä”.

Hyvä siis jos ymmärsin siltä osin väärin, mutta en taida vieläkään ymmärtää, mitä ”ymmärtäminen” tässä yhteydessä tarkoittaa. Se mitä minä paheksun on nettilöpisijöiden leimaaminen kyynelkaasun tai polttopullojen kanssa riehuviksi rikollisiksi.

Tags:

Comments are closed.