Kasvimyrkky pois ja kesätöitä kansalle

Glyfosaatista luopumiselle on esitetty poskettomia, hatusta vedettyjä ”kustannusarvioita”.

Keskisuomalaisessa oli 18.5. mielenkiintoinen artikkeli glyfosaatista, jolla myrkytetään ei-toivottuja kasveja myös Jyväskylän kaupungissa. Glyfosaatti ja varsinkin sen lisäaine, jonka avulla aine imeytyy kasvisoluihin, on myrkyllistä myös vesieliöille. Käyttöohjeessakin on kielletty ruiskutus vesistöjen lähellä, mutta toki ainetta päätyy silti sateiden myötä vesistöihin. Glyfosaatti myös heikentää mehiläisten suunnistuskykyä ja siten ihmistenkin ravinnontuotannon kannalta elintärkeää pölytystyötä.

Glyfosaatin käytön lopettamista vaativa kuntalaisaloite, jonka allekirjoitti enemmistö kaupunkirakennelautakunnan jäsenistä, on odotellut pääsyä valtuuston käsittelyyn jo kaksi kuukautta. Aineen kieltäminen on jälleen käsiteltävänä myös EU:ssa.

Jyväskylän kaupungin ylläpitohortonomi Tarja Ylitalon mukaan glyfosaatista luopumisesta koituisi 876 000 euron kustannukset, mikäli hoitotaso pidettäisiin ennallaan. Kustannusarvio on siis kasvanut toistasataatuhatta siitä 740 000 eurosta, jonka Ylitalo ilmoitti kaupunkirakennelautakunnalle maaliskuussa aloitteen käsittelyn yhteydessä. Kummallekaan summalle ei ole kysyttäessäkään esitetty minkäänlaista laskelmaa, jolla summaan on päädytty.

Jos nyt kuitenkin tuolla rahalla palkattaisiin ihmisiä kitkemään rikkaruohoja, niin kyseessä olisi varsin merkittävä työllistämisprojekti. Palkan suuruudesta ja työjakson pituudesta riippuen raha riittäisi 50 – 100 ihmisen palkkaamiseen kokopäivätyöhön kesäajaksi. Osa-aikaisia kesätyöläisiä voisi palkata vielä paljon enemmän. Tämä olisi varmasti tervetullut lisäansio opiskelijoille, työttömille, turvapaikanhakijoille ja kenelle tahansa.

Osan kitkentätyöstä voisi tehdä myös sosiaalihuoltolain mukaisena kuntouttavana työtoimintana tai rikoslain mukaisena yhdyskuntapalveluna, jolloin työstä ei edes koituisi kaupungille palkkakustannuksia. Muille kesätyöntekijöille on tietysti maksettava palkkaa.

Palkkarahat jäisivät piristämään lähiseudun taloutta ja verotuloinakin niistä palautuisi kaupungille suuri osa. Varsinkin pitkäaikaistyöttömien työllistäminen olisi kaupungille erittäin edullista, koska nykyään kaupunki joutuu maksamaan heistä valtiolle ”sakkoa” miljoonia euroja vuosittain.

Mikäli ylläpitohortonomin kustannusarvio meni yläkanttiin eikä glyfosaattimyrkytyksistä luopumisesta aiheutuvaa lisätyötä riittäisikään näin suurelle joukolle, niin haitallisia vieraslajeja kuten jättipalsamia ja lupiinia riittää taatusti kitkettäväksi tulevanakin kesänä.

Virpi Kauko

Jyväskylän Vihreiden varapuheenjohtaja
kaupunkirakennelautakunnan ja viherryhmän varajäsen
Jyväskylä

Tämä kirjoitus julkaistiin Keskisuomalaisen mielipidesivulla 22.5.2016.

Päivitys: Kaupunkirakennelautakunnan jättämää kuntalaisaloitetta glyfosaatista luopumiseksi ei viranhaltijoiden lupauksista huolimatta koskaan tuotukaan kaupunginvaltuuston käsiteltäväksi. Aiheesta pitänee tehdä valtuustoaloite.

Comments are closed.