Äänestääkö kone puolestasi?

Nyky-yhteiskunnassa lähes kaikki toimii sähköisesti – pankit, verot, kaupat jne. Raha liikkuu netissä bitteinä luotettavasti ja tietoturvallisesti. Miksi ei äänet?

Yhdysvaltain presidentinvaaleista on aikaa jo kuukausi, mutta äänten tarkistuslaskenta on yhä käynnissä. Sähköisten äänestyskoneiden on epäilty antavan virheellisiä tuloksia.

Suomessakin kokeiltiin äänestyslaitteita vuoden 2008 kunnallisvaaleissa kolmessa kunnassa. Satoja ääniä katosi bittiavaruuteen. Sähköisiä oikeuksia puolustavan Effi ry:n avulla äänestäjät tekivät valituksen, ja Korkein hallinto-oikeus määräsi vaalit uusittavaksi. (Ks. Effin sähköäänestys-faq)

Nyt hallitus on jälleen ehdotellut sähköiseen äänestykseen siirtymistä, vaikka aiemmin todetut ongelmat eivät ole kadonneet mihinkään.

Nyky-yhteiskunnassa lähes kaikki toimii sähköisesti – pankit, verot, kaupat jne. Raha liikkuu netissä bitteinä luotettavasti ja tietoturvallisesti. Miksi ei äänet?

Kun rahaa siirretään, niin pankki, maksaja ja saaja näkevät mitä tapahtuu. Jos tilille ilmestyy tai sieltä katoaa vääriä summia, virhe huomataan ja voidaan korjata. Äänestysjärjestelmän sen sijaan on häivytettävä tieto, ketä kukin äänesti.

Lippuäänestys toimii nopeasti ja luotettavasti. Eri puolueiden luottamushenkilöt laskevat liput yhdessä, ja tarkistuslaskennan tekevät eri henkilöt. Uurnaan pudotettuja paperilippuja ei voi yhdistää äänestäjiin. Liput eivät haihdu olemattomiin eikä niihin kirjoitetut numerot muutu, kuten bittiäänille voi käydä.

Ääntenlaskun tulokset kyllä saadaan eteenpäin nettiyhteyden kautta nopeammin ja vähintään yhtä luotettavasti kuin puhelimitse. Sähköinen äänioikeusrekisteri on kätevämpi kuin paperinen vaaliluettelo. Itse äänestys on kuitenkin syytä tehdä konkreettisin lipuin.

Nettiäänestyksessä olisi lisäksi muitakin ongelmia, mm. vaalisalaisuuden vaarantuminen.

Vaalisalaisuus on demokratian tärkeä edellytys, Jokaisen täytyy saada äänestää päättäjäksi ketä itse haluaa ilman lähipiirin painostusta tai äänten ostamista. Äänestyspaikalla vaalivirkailijat huolehtivat vaalisalaisuudesta, mutta nettiäänestyksessä siitä ei ole mitään takeita.

Onkin ironista, että samaan aikaan kun oikeusministeriö puuhaa uudistusta, joka vaarantaa koko vaalien luotettavuuden, se on huolestunut vaalivirkailijoiden ”esteellisyydestä” ja on siksi kieltänyt ehdokkaita osallistumasta vaalilautakuntiin. Tämä on absurdia, koska ei ehdokkailla ole sen enempää mahdollisuutta vaikuttaa vaalitulokseen kuin muillakaan ihmisillä. Toivottavasti silti vielä löytyy riittävästi kansalaisia tähän tärkeään tehtävään.

Olen toiminut vaalilautakunnan puheenjohtajana kuusissa vaaleissa. Ääntenlaskenta yhdistää poliitikkoja ja äänestäjiä yli puoluerajojen. Tätä demokraattista perinnettä ei pidä katkaista eikä siirtää vastuuta ihmisiltä koneille.

Virpi Kauko

Varavaltuutettu (vihr)
Jyväskylä

Tämä kirjoitus julkaistiin Keskisuomalaisen mielipidesivulla lauantaina 10.12.2016.

Comments are closed.