Sateenkaari ei piittaa horisontista


Toisin kuin joskus luullaan, horisontti ei estä sateenkaarta näkymästä kokonaisena ympyränä. ”Sateenympyrä” ei edes voi näkyä kokonaan taivasta vasten.

* * *

Tieteen 7/2011 sateenkaari-artikkelissa toistettiin usein muuallakin esitetty väärinkäsitys:

”Sateenkaari ei oikeastaan edes ole kaari vaan pala ympyrää, josta valtaosa jää horisontin taakse. Korkealta vuorelta ja lentokoneesta voi joskus nähdä täyden ympyrän muotoisen sateenkaaren.”

Sana ”kaari” tarkoittaa nimenomaan ympyrän palaa, joten sateenkaari on kyllä kaari.

Täyden ympyrän muotoisen sateenkaaren voi joskus nähdä maanpinnaltakin, vaikkapa vesiputouksessa tai puutarhaletkun suihkussa.


Sateenkaari jatkuu horisontin poikki, kunhan sadepisaroita ja auringonvaloa riittää. Jyväsjärven päällä olevan sadekuuron tuottama sateenkaari näyttää olevan Lutakon ja Aittovuoren edessä.

Sateenkaari voi näkyä yhtä hyvin maata tai vettä kuin taivastakin vasten, kunhan näkyvissä on auringon valaisemia vesipisaroita. Se ei siis yleensä jää horisontin taakse. Taivaan ja maan rajaan sateenkaari voi tosin katketa siinä tapauksessa, että sen synnyttänyt sadekuuro sattuu jäämään taivasta vasten näkyvän kukkulan tai metsän taakse.Vesiputouksen pärskeet ajavat saman asian kuin sadepisarat. Kuva on otettu sillalta Iguacun putouksilla Brasilian ja Argentiinan rajalla. Aurinko on niin korkealla, että sateenkaari näkyy kokonaan horisontin alapuolella.

Jos horisontti olisi rajoittava tekijä, niin lentokone, vuori tai edes avaruusasema ei asiaa auttaisi. Kuten artikkelissakin sanottiin, sateenkaariympyrän säde on noin 42 astetta ja keskipiste auringon ja katsojan välisellä suoralla. Jotta tällainen ympyrä näkyisi kokonaan horisontin yläpuolella, niin alkeisgeometrian avulla on laskettavissa, että katselupaikan korkeuden tulisi olla yli 400 kilometriä maanpinnasta.

Se sateenkaaren värinen ympyrä, jonka joskus voi nähdä lentokoneesta, vuorelta tai laaksostakin sumua tai pilveä vasten, on hieman eri ilmiö, gloria eli ”sumuvarjo”. Glorian sädekulma on paljon pienempi kuin sateenkaaren, 5…20 astetta riippuen sumupisaroiden koosta. Gloriakin yleensä näkyy osin tai kokonaan horisontin alapuolella.

* * *


Tämä kirjoitus ja kuva julkaistiin Tiede-lehden 8/2011 palautesivulla lyhennettynä. Muutama muukin lukija kommentoi saman artikkelin asiavirheitä.

Comments are closed.