Nelos-uutinen nettisensuurista

Pääsin tv-uutisiin kommentoimaan Effin nimissä lakiehdotusta, jonka mukaan nettikeskustelupalstojen ylläpitäjiä voitaisiin rangaista muiden lähettämistä rasistisista kirjoituksista.

Nelosen Uutiset teki jutun rasismirikos-lakimietinnöstä, jonka mukaan nettipalstojen ylläpitäjät velvoitettaisiin oman rangaistuksen uhalla poistamaan keskusteluista rasistiset viestit – toisin sanoen heille sälytettäisiin poliisin ja tuomarin tehtäviä. Uutiseen haluttiin haastatella Effin edustajaa sekä Suomi24:n toimitusjohtajaa.

Olin sattumoisin Helsingissä muissa asioissa (menossa Vihreiden tietoyhteiskuntatyöryhmän ruuhkamaksuseminaariin), eikä kokeneempia effiläisiä siihen hätään haastateltavaksi ehtinyt. Tehtävä jännitti, mutta sujui lopulta ihan hyvin. Toimittaja Susanna Reinboth oli perehtynyt asiaan hyvin; hän oli lukenut Effin lausunnonkin kyseisestä lakimietinnöstä.

Alle kolmiminuuttiseen ohjelmaan ei mahtunut kommenttini kiinalaisesta ministeristä, joka oli vast’ikään ilmoittanut että valtion kuuluu kertoa kansalaisille, mitkä ovat oikeita tietoja ja mielipiteitä — pelottavaa kyllä, Suomessakin jotkut poliitikot tuntuvat olevan tätä mieltä. Mainitsin esimerkkeinä ”chilling effectin” potentiaalisista uhreista maahanmuuttokritiikin lisäksi hallituksen politiikkaan ja ylipäänsä aatteisiin kohdistuvan arvostelun ja pilkan, jotka kuitenkin kuuluvat sananvapauteen.

Haastattelu tehtiin 15.4.2010 noin klo 15:30 Kampin aukiolla. Uutisen oli tarkoitus tulla ulos jo samana iltana, mutta se hautautuikin viikoksi Eyjafjallajökullin tulivuoren tuhkapilveen kuten monet muutkin pienemmät uutiset. Juttu pääsi lopulta 23.4. Nelosen uutislähetykseen. Alla on itse tekemäni transkripti.

* * * *
Nelosen Uutiset 23.4.2010
Susanna Reinboth, toimittaja
Esa Syväkuru, kuvaus ja editointi
Satu Sirkiä, uutisankkuri

Oikeusministeriö haluaa lisätä Internetin keskustelupalstojen ylläpitäjien vastuuta rasistisen keskustelun kitkemiseksi palstoilta. Ministeriö hahmottelee rikoslakiin lisäystä, jonka mukaan ylläpitäjillä on velvollisuus valvoa keskustelupalstan viestintää. Suomen suurimman keskustelufoorumin mukaan lainmuutos sulkisi kaikki Internetin suomalaiset keskustelupalstat.

[kuvaa koneen ruudulta]

Tältä näyttää maahanmuuttokeskustelu maan suosituimmalla keskustelufoorumilla. Päivittäin Suomi24:een tulee 20 000 viestiä. Keskustelua ei valvota, vaan käyttäjät ilmoittavat asiattomista viesteistä.

Pasi Ilola, Suomi24.fi:n toimitusjohtaja:
Näitä ilmoituksia tulee joitakin satoja päivässä. Tyypillisesti ilmoitukset ovat herjauksesta tai perättömän tiedon levittämisestä. Rasistisista viesteistä saamme ilmoituksia maksimissaan joitakin kymmeniä päivässä.

Nyt oikeusministeriössä pohditaan, onko vapaan sanan aika netissä ohi. Ministeriön muistiossa hahmotellaan keskustelupalstojen ylläpitäjille rikosoikeudellista vastuuta rasistisesta kirjoittelusta. Kaavailujen mukaan ylläpitäjillä olisi rangaistuksen uhalla velvollisuus valvoa keskustelua. Pohdiskelujen taustalla on halu saada edes joku vastuuseen netin törkykirjoituksista. Kun todellista rikollista on vaikea saada kiinni, rangaistaan jotakuta muuta. Oikeusvaltioon ajatus sopii huonosti. Kansalaisten sähköisiä oikeuksia puolustava yhdistys pelkää, että rasistisen kirjoittelun suitsiminen olisi vain alkusoittoa laajemmalle sensuurille.

Virpi Kauko, Effi ry:n hallituksen jäsen:
Thaimaassa aloitettiin sillä, että sensuroidaan ensin pornoa, rasismia ja muita ”kaikkien” pahoina pitämiä asioita. Mutta hyvin nopeasti se laajeni sitten kaikkeen muuhunkin.

Ilola:
Mikäli laki toteutuisi ehdotettuna, kaikki suomalaiset verkkoyhteisöt kuolisivat pois, koska kukaan verkkoyhteisö ei voisi ottaa sellaista valvontavastuuta. Internetissä liikkuu miljoonia viestejä päivittäin.

Arvostelijat muistuttavat, että jopa asiantuntijoille on vaikeaa vetää rajaa laillisen ja laittoman viestin välille. Keskustelupalstojen ylläpitäjille tehtävä olisi mahdoton.

Kauko:
Se johtaa tällaiseen ylivarovaisuuteen: sensuroidaan varmuuden vuoksi kaikki mikä vähänkin saattaa olla epäilyttävää. Siinä tulee sitten sensuroiduksi paljon muutakin kuin laitonta aineistoa.

EDIT 26.1.2011:
Mietintö on edennyt hallituksen lakiesitykseksi. Joitakin Effin kritisoimia kohtia on korjattu, mutta toisia kohtia on viety ojasta allikkoon. Effi antoi eilen uuden lausunnon.

Tags: , ,

2 Responses to “Nelos-uutinen nettisensuurista”

  1. […] talvella, kun Effissä laadittiin siitä tiedote ja lausunto. Huhtikuussa pääsin asiasta haastateltavaksi Nelosen […]

  2. […] keväänä kommentoin ns. “viharikoslakia” Nelosen uutisissa Effin edustajana ja kesällä Vihreiden sananvapausaktivistien avoimessa kirjeessä. […]