Keskikesäluontoa



Keltinmäen lähiöjoutsenten poikaset kuoriutuivat juhannusta edeltävällä viikolla. Paikallinen asukas tiesi kertoa, että niitä oli ollut viisi, mutta 22.6. niitä oli neljä ja 26.6. enää kolme. Toivottavasti ne pysyvät elossa!


Joutsenperheen (Cygnus cygnus) naapureina Kotalammella asustaa myös taviperhe (Anas crecca).


Tavinaaras ja poikaset muistuttavat väritykseltään sinisorsaa (Anas platyrhynchus), mutta tavi on selvästi pienempi ja siipipeili on vihreä, ei sininen.


Kalalokkipariskunta (Larus canus).


Naurulokki (Larus ridibundus) kalastelee Äijälänrannassa Jyväsjärveen laskevalla ojalla.


Jyväsjärven silkkiuikkupareista ainakin yhdellä on jo kaksi pientä poikasta…


…ei, vaan kolme!


Kotalammella elää useita sudenkorentolajeja, joista tässä kuvassa päivää paistattelee kolme: ruskohukankorento, lummelampikorento ja isotytönkorento.


Metallinhohtoisen vihreä vaskikorento-koiras (Cordulia aenea) pörrää pitkiä aikoja laskeutumatta lepäämään.


Isotytönkorento-koiraan (Erythromma najas) suuret punaiset silmät erottavat sen muista samannäköisistä tytönkorennoista.


Lummelampikorento-koiraan (Leucorrhinia caudalis) valkoiset siipitäplät erottavat sen lähisukuisesta sirolampikorennosta. Suomen Sudenkorennot -kirjan (Sami Karjalainen, Tammi 2002) mukaan molemmat lajit ovat jokseenkin harvinaisia.


Ruskohukankorento (Libellula quadrimaculata) puolestaan on hyvin yleinen. Sukupuolet ovat samannäköiset.


Kotalampeenkin niitä on tulossa lisää: naaras munii vedenpinnan alle hyppelemällä pinnassa pystysuorassa.

* * *

PÄIVITYS: Joutsenten perheonni loppui surullisesti: kaikki poikaset kuolivat yksi kerrallaan. Torstaina 4.7. oli nähty vielä yksi poikanen, mutta lauantaina 6.7. aikuiset olivat lammella kahdestaan. Vanhemman edessä heinikossa näkyy yhden poikasen ruumis.

Comments are closed.