Vihreänä miehenä Lappeenrannassa

Olen edustanut Jyväskylän Vihreitä Vihreän liiton puoluekokouksissa jo kolmesti (Mikkelissä 2008, Turussa 2010 ja Kuopiossa 2011), mutta tämänvuotiseen Lappeenrannan kokoukseen osallistuin Vihreän Miesliikkeen mandaatilla.

Tavalliseen tapaan kokousedustajilla oli nimikyltit. Minun kylttiäni monet vilkaisivat kahdesti luullessaan lukeneensa väärin; lappunen toimikin hauskana keskustelunavaajana sukupuolten välisestä tasa-arvosta. Vihreät Naiset ry kun ei huoli miehiä jäsenikseen saati edustajikseen, mutta Vihreät miehetpä huolivat naisia. Nelihenkisessä delegaatiossamme oli jopa oikeaoppinen sukupuolijakauma.

Neuvola-aloite

Vihreä miesliike oli tehnyt puoluekokoukseen kaksi aloitetta. Ne ja muut kokoustekstit löytyvät täältä.

Toinen aloite koski tulevan lapsen isän (tai äidin puolison) mahdollisuutta osallistua äitiysneuvolakäynteihin työajalla. Tälle aloitteelle en itse lämmennyt, koska mielestäni kaikki säännöt, joiden mukaan ihmisille pitää maksaa palkkaa vaikka eivät tee töitä, syrjivät sekä niitä jotka oikeasti tekevät töitä että niitä joilla ei ole työpaikkaa. Mielestäni riittäisi saada palkatonta vapaata tai mahdollisuus vaihtaa työvuoroja. Myös äidille. Aloitteeseen kirjattiinkin (ehkä osaksi minun sitä valmisteltaessa esittämieni kommenttien vuoksi) sellainen lievempi vaihtoehto, että korvauksen voisi hakea Kelalta eikä se siis menisi työnantajan piikkiin. Aloite hyväksyttiin ilman äänestystä.

Silpomiskielto-aloite

Miesliikkeen toisen aloitteen – lasten ei-lääketieteellisten ympärileikkausten kiellon – sen sijaan itse allekirjoitan. Oikeastaanhan alaikäisen ympärileikkaus ilman lääketieteellistä perustetta jo nykyäänkin asiallisesti ottaen täyttää rikoslain pahoinpitelyn tunnusmerkistön, ja poliisi tutkiikin ilmitulleet tapaukset lähtökohtaisesti pahoinpitelyepäilyinä. Oikeuskäytäntö on kuitenkin sekava, kun lieventäväksi asianhaaraksi on katsottu esim. uskonnollinen perinne motiivina. Aloitteen ajatuksena oli siis, että myös poikien silpominen olisi yksiselitteisesti rikos.

Aiheesta pidettiin toistakymmentä puhetta. Kaikki olivat yhtä mieltä siitä ettei kyseisiä turhia leikkauksia pitäisi tehdä. Useimmat puhujat kannattivat aloitetta sellaisenaan, mutta muutama puhuja vieroksui kriminalisointia peläten, että sitten pojat vietäisiin ulkomaille jonkun puoskarin silvottavaksi. Kuitenkin tyttöjen silpominen on jo vähentynyt useissa Euroopan maissa yksiselitteisen kiellon myötä.

Iltatyöryhmä valmisteli sunnuntain äänestykseen kompromissiesityksen, jossa ei vaadittu selvää kriminalisointia vaan valistustyötä, jolla leikkaukset saataisiin vähenemään ja loppumaan. Kompromissi voitti aloitteen äänin 201 – 126.

* * *
EDIT 31.5.: Vihreän miesliikkeen aloitteessa ehdotettiin:

Vihreä liitto esittää kannanottonaan, että lasten ympärileikkaaminen ei-lääketieteellisistä syistä tulee kieltää. Liitto myös kehottaa kansanedustajiaan toimimaan tämän tavoitteen hyväksi.

Puoluekokouksessa hyväksytty kannanotto kuuluu näin:

Puoluekokous kannattaa määrätietoisia toimia, joilla poikien ei-lääketieteelliset ympärileikkaukset saadaan vähenemään ja tulevaisuudessa loppumaan. Puoluekokous kannustaa eduskuntaryhmää ja puoluehallitusta aloitteellisuuteen, jotta neuvola- ja terveydenhuoltohenkilöstö sekä maahanmuuttajapalvelut neuvovat ja tiedottavat aktiivisesti vanhempia ympärileikkauksen riskeistä ja haitoista ja kannustavat vanhempia jättämään leikkaus odottamaan lapsen täysi-ikäisyyttä. STM:n tulee laatia asiaa koskeva kattava ohjeistus. Jos nämä toimet eivät saa ympärileikkauksia loppumaan, on kriminalisointia harkittava.

Miesliikkeessä monet ovat pettyneitä, mutta minusta tuo on kuitenkin askel oikeaan suuntaan. Otsikoissa tiivistys ”Vihreät haluavat lopettaa ympärileikkaukset” oikeastaan kuvaa tavoitetta jopa paremmin kuin ”Vihreät haluavat kieltää ympärileikkaukset”. Esitetty keino ei ehkä ole riittävän tehokas, mutta onhan toisaalta murhakin kriminalisoitu.

Tähän vakavaan aiheeseen sopii loppukevennykseksi fingerporilainen näkemys.
* * *

Väkivalta periaatteissa

Aloitteiden lisäksi työn alla oli periaateohjelma. 10-sivuiseen luonnokseen tuli 14 sivua pienellä präntättyjä muutosesityksiä, yhteensä noin 300 kpl. Nekin ovat kaikki täällä.

Vihreät Naiset esittivät periaateohjelmaan lisättäväksi kokonaista hirveän pitkää kappaletta tasa-arvosta, yhdenvertaisuudesta, feminismistä yms. Kun ohjelmaa on nyt viilattu puoli vuotta kuunnellen eri vihreiden yhdistysten ja yksilöiden näkemyksiä, niin ei ole mielestäni asiallista yrittää jyrätä loppumetreillä mukaan kokonainen aanelonen omia juttuja.

Siitä litaniasta kuitenkin otettiin mukaan pieni kappale yleistä tasa-arvolöpinää sekä lause ”Naisiin kohdistuva väkivalta ja lähisuhdeväkivalta on vakava yhteiskunnallinen ongelma, jota on ehkäistävä ja johon on puututtava.”

Mielestämme ei ole perusteltua korostaa tuossa nimenomaan naisia, kun todellisuudessa kaikista väkivaltarikoksista ylivoimaisesti suurin osa kohdistuu miehiin ja lähisuhdeväkivallassakin sukupuolet ovat melko tasaväkiset. Ilman neljää ensimmäistä sanaa lause olisi ollut ok, joskin mitäänsanomaton. Sellaista tekstivaihtoehtoa ei kuitenkaan ollut, joten äänestimme koko lisäystä vastaan. Jäimme vähemmistöön.

Torjuntavoitto F-sanasta

Harmistusta tuosta sukupuolivinoutuneesta väkivalta-lauseesta kuitenkin lievittää se, että esitykset F-sanan sisällyttämisestä ohjelmaan äänestettiin nurin. Nyt jokainen voi itse päättää oman määritelmänsä mukaan, ovatko vihreät periaatteet ”feministisiä” vai eivät.

Itse esitin lauseen ”Joskus yhdenvertaisuutta parannetaan parhaiten antamalla heikompaan ryhmään kuuluville väliaikaisesti tasoitusta, esimerkiksi kiintiöpaikkoja” poistamista, koska mielestäni kiintiöistä on enemmän haittaa kuin hyötyä yhdenvertaisuuden kannalta. Minut äänestettiin odotetusti nurin.

Periaateohjelmasta tuli kokonaisuutena varsin hyvä, ainakin selvästi parempi kuin vanha ohjelma. Näillä mennään seuraavat kahdeksan vuotta.

* * *
EDIT 3.4.2013: linkit päivitetty. Vihreiden puoluekokousmateriaaleja v. 1997 alkaen löytyy täältä.

Comments are closed.